Предметом вивчення навчальної дисциплiни є основні теоретичні положення та поняття, основні методики та методи роботи психолога з сім’єю.

Міждисциплінарні зв’язки: курс «Психологія сім’ї» тісно пов’язаний з загальною, віковою та педагогічною психологією, психологією особистості, психологічним консультуванням, психотерапією тощо.

Мета та завдання навчальної дисципліни «Психологія сім’ї» є розкриття психологічних особливостей сучасної сім’ї, об’єктивних і суб’єктивних умов її розвитку, роль сім’ї в соціалізації індивіда, озброїти практичних психологів знаннями про причини сімейних криз та сімейних конфліктів і оволодіти техніками надання сім’ї психологічної допомоги.

Основними завданнями вивчення дисциплiни «Психологія сім’ї» є сформувати систематизоване уявлення про еволюцію шлюбно-сімейних відносин, розкрити особливості життєвого циклу сім’ї та закономірності її динаміки, висвітлити чинники та концепції дестабілізації шлюбно-сімейних відносин, окреслити модель психологічно здорової сім’ї.