Курс “Давня українська література” посідає важливе місце у процесі підготовки висококваліфікованого вчителя – філолога. Це і зрозуміло, адже він охоплює початковий і найдавніший період розвитку української літератури і дає змогу осмислити багато мистецьких явищ у житті нашого народу, які свідчать не лише про високий інтелектуально-культурний потенціал предків, але й визначають місце давньої української літератури серед західноєвропейських літератур епох Середньовіччя, Ренесансу, Бароко та Класицизму. Окрім того, саме цей навчальний курс дозволяє визначити основні тенденції розвитку літератури ХІХ та ХХ століття.

Студенти повинні усвідомити, що в давні часи література відображала життя українського народу в його історичній та національній специфіці та своєрідності, одночасно закладаючи міцні основи для її подальшого розвитку.

Мета курсу – познайомити студентів з історією давньої української літератури, визначити найбільш типові явища та факти тогочасного літературного житя і процесу, показати жанрові та стильові особливості давнього письменства, використання її кращих здобутків письменниками ХІХ-ХХ ст.