Предметом вивчення навчальної дисципліни є теорія і практика освіти дорослого населення, закономірності, принципи і тенденції розвитку освіти впродовж життя.

Міждисциплінарні зв’язки: філософія освіти, педагогіка, психологія, психологопедагогічні технології, методика викладання та проєктування освітнього процесу у вищій школі, методологія і методи науково-педагогічного дослідження, зарубіжні освітні системи, освітня політика, герогогіка.

Метою викладання навчальної дисципліни “Андрагогіка в системі освітніх, педагогічних наук” є формування цілісної системи знань з теорії і практики організації і змісту освіти дорослих, неперервної (ціложиттєвої) освіти, вмінь і компетентностей конструювання і реалізації андрагогічної моделі навчання.

Основні завдання дисципліни “Андрагогіка в системі освітніх, педагогічних наук”:

  • формування знань про мету, завдання, зміст, категоріально-поняттєвий апарат андрагогіки як галузі науково-педагогічного знання та сфери соціальної практики;
  • визначення тенденцій її розвитку в Україні та країнах Європейського Союзу;
  • обгрунтування основних напрямів реалізації концепції освіти дорослих та підготовки андрагогічних кадрів;
  • конструювання андрагогічної моделі навчання, визначення критеріїв, умов, форм, методів її впровадження;
  • виявлення перспектив розвитку андрагогіки в контексті узгодження стратегічної політики ЮНЕСКО та національних програм у сфері освіти дорослих.